Willem van Gulik
Willem van Gulik was een kleinzoon van graaf Gwijde van Dampierre. Hij was 27 toen hij in 1302 het bevel voerde over het Brugse contingent in de slag bij Kortrijk. Hij was een flamboyante levensgenieter, hoog opgeleid, studeerde in Bologna, leefde graag in luxe, hield van lekker eten en exotisch vrouwelijk gezelschap. Hij was astroloog en geloofde dat de sterren en planeten zijn lot bepaalden. Hij was proost van het Sint-Servaaskapittel in Maastricht en aartsdiaken van het prinsbisdom Luik.
Net voor zijn spoorloze verdwijning in 1304 werd hij verkozen tot bisschop van Keulen. Hij had een luilekkerleventje kunnen leiden daar in Keulen, maar verkoos om te blijven vechten voor Vlaanderen. Filips de Schone, de baarlijke duivel, moest een lesje worden geleerd. In Pevelenberg was het bijna gelukt.
Hoewel hij de Brugse stadskas in 1302 achterliet met een flinke put, droegen de Vlamingen hem op handen. Tot in 1308 geloofden de Bruggelingen dat hun geliefde leider opnieuw zijn blijde intrede zou maken zoals in 1302. Willems lot bleef tot op de dag van vandaag een mythe. In Het Graafschap wordt een tipje gelicht van de mysterieuze sluier die al meer dan 700 jaar hangt rond zijn dood.
Leer hem kennen in mijn roman Het Graafschap.